Een kleinere woonst, een comfortabele oude dag

2,22 miljoen…zoveel 65-plussers zal ons land tellen in 2020.  Dat is een toename van 20% ten opzichte van 2010.  In 2020 zullen er ook 570.000 80-plussers zijn.

 

Heel veel gepensioneerden plannen hun huidige woning te verkopen in ruil voor een energiezuinig en comfortabel nieuwbouwappartement in een buurt met veel voorzieningen op wandelafstand, waar ze zo lang mogelijk en onafhankelijk kunnen blijven wonen.  Als AXA Bankagent krijgen de dus heel vaak de vraag: “Krijgen wij als gepensioneerden nog een lening of een overbruggingskrediet?”Lening?

 

In de praktijk vragen banken dat een hypothecaire lening voor een gezinswoning is afbetaald vóór e pensioenleeftijd bereikt is.  Bij AXA Bank kan je nog een hypothecaire lening afsluiten tot op een leeftijd van maximum 65 jaar, op voorwaarde dat de lening is terugbetaald voor je 75ste verjaardag.  Dus…ja, het is nog mogelijk om te lenen.

 

Heel vaak is de vraag naar een lening op korte termijn omdat het de bedoeling is met de verkoop van de huidige woning de nieuwe stek te betalen.  Een overbruggingskrediet is hier de oplossing.

 

Eerst kopen, dan verkopen

 

Met een overbruggingskrediet kan je de nieuwe stek al kopen en nadien rustig de tijd nemen om de huidige woning te verkopen.  Ondertussen betaal je enkel intrest op het overbruggingskrediet.  Eens de woning verkocht wordt het ontleende kapitaal van het overbruggingskrediet onmiddellijk terugbetaald.  Als de verkoop van het huis minder zou opbrengen dan de aankoop van de nieuwe woonst kunnen we alsnog bekijken of we een stukje kunnen financieren via een woonrkrediet.

 

Enkele handige tips bij een overbruggingskrediet

 

Het is natuurlijk handig op voorhand te weten wat de verkoopwaarde is van de huidige woning.  Hiervoor kan je in ons kantoor terecht om een onafhankelijke schatting aan te vragen, of raadpleeg een notaris is de buurt.

 

Voor een overbruggingskrediet hou je best rekening dat de ontlening maximaal 80% bedraagt van de verkoopprijs van de woning.  Is de verkoopwaarde van jouw woning bijvoorbeeld 350.000 euro, dan hou je best het ontleende bedrag via overbrugging onder de 280.000 euro.  Zo voorkom je nare gevolgen bij de verkoop van jouw woning waarbij de verkoopprijs onder het ontleende kapitaal ligt en je dus met eigen middelen nog moet bijspringen om het overbruggingskrediet integraal terug te betalen.

 

Verkoop je via een immo-kantoor?  Hou dan ook best rekening met de netto verkoopprijs (verkoopprijs – de vergoeding voor het immo-kantoor).

 

Een overbruggingskrediet via AXA Bank kan je maximaal nemen voor een periode van 24 maanden.  Natuurlijk wordt deze vereffend van zodra de woning verkocht is.  Toch hou je best rekening om niet te lang te wachten alvorens jouw huidige woning op de verkoopmarkt aan te bieden.  Tijd is immers hier geld, want iedere maand kost het overbruggingskrediet jouw intresten.

 

Meer info nodig?  Kom gerust langs!

 

Heb je nog vragen?  Aarzel dan zeker niet om vrijblijvend langs te komen voor een gesprek.  Maak gerust een afspraak.

 

 

(bron: AXA Bank bouwgids 2017)

share: