Waarom verkiest de Belgische spaarder massaal het spaarboekje?

 In juni 2016 stond er 264,16 miljard euro op de spaarboekjes geparkeerd. Goed voor een nieuw record zo blijkt uit cijfers over de gereglementeerde spaardeposito’s die de Nationale Bank heeft vrijgegeven. (bron Moneytalk 22/08/2016) In juni 2016 stond er 264,16 miljard euro op de spaarboekjes geparkeerd. Goed voor een nieuw record zo blijkt uit cijfers over de gereglementeerde spaardeposito’s die de Nationale Bank heeft vrijgegeven. (bron Moneytalk 22/08/2016)

 

Rendeert de keuze van de spaarder?

 

Wie zijn geld parkeert op een traditioneel spaarboekje krijgt bij het merendeel van de banken slechts 0,01% basisrente en 0,10% getrouwheidspremie.

Deze optelsom is tevens ook de minimumrente die banken verplicht zijn toe te kennen voor een gereglementeerde spaarrekening.

 

Bij een gereglementeerde spaarrekening is de renteopbrengst tot 1.880 EUR vrijgesteld van belastingen.

Bij een niet-gereglementeerde spaarrekening moet voor de volledige opbrengst een belasting onder de vorm van roerende voorheffing van 27% betaald worden.

Gereglementeerde spaarrekeningen moeten aan enkele voorwaarden voldoen:

·         de basisrente kan dagelijks gewijzigd worden

·         de getrouwheidspremie per gestort bedrag ligt vast voor een jaar

·         de bank mag geen rentevoet toekennen die hoger ligt dan de gereglementeerde maximumrentevoet

 

Echter volstaat een simpele omvorming om onder de wettelijk verplichte 0,11% onderuit te komen. KBC wijzigt vanaf 23 oktober de ‘Pro’ en ‘Plus’ spaarrekening binnen het aanbod voor zelfstandigen van gereglementeerd naar niet-gereglementeerd. Door die omzetting mag de bank de rente vrij kiezen, in dit geval dus 0%.

In theorie is dergelijke omzetting ook mogelijk bij particulieren.

Interessantere spaaroplossing?

 

Sparen blijft een absoluut noodzaak.

Een spaarrekening moeten we als een liquide buffer voor onvoorziene  uitgaven beschouwen.  Afhankelijk van de leeftijd dient er een welbepaalde buffer voorzien te worden maar ook niet meer dan dat.

Onze zuurverdiende centen verdienen een beter alternatief dan een spaarreking. We mogen ons niet laten leiden door emotie, maar op regelmatige basis investeren in een spaarfonds. Dít wordt het nieuwe sparen van morgen, rekening houdend met ieder zijn uniek spaarprofiel.

Doe vandaag nog beroep op het advies van uw financieel adviseur

Kom met ons praten want uw spaargeld staat onder druk.

 

share: