Uw kantoor is vandaag geopend van 09:00 tot 12:00 en van 14:00 tot 18:00!

Een woning kopen vanaf 2023? Dit moet je weten!

03 Januari 2023

Zoals bij elke jaarwisseling zijn er ook deze keer nieuwe regels die er bijkomen. Wat verandert er zoal in 2023? We zetten ze hier alvast even op een rijtje.


Verplichting om te renoveren

Koop je vanaf 2023 een woning die niet energiezuinig is, dan zal je die woning verplicht moeten renoveren. Het gaat concreet over de woningen met een energielabel (EPC-score) E of slechter. In dit geval zal je de woning binnen de vijf jaar na de notariële akte moeten renoveren zodat je een energielabel van minstens niveau D of beter haalt.

 

Notaris wordt goedkoper

Goed nieuws voor wie een woning in 2023 wil kopen. Het wordt goedkoper om naar de notaris te gaan. Wie een woning koopt tussen 150.000 en 300.000 euro, dan betaal je gemiddeld tot 1.000 euro minder. De kosten die verbonden zijn voor de opmaak van de aankoop- en kredietakte worden begrensd en ook het ereloon van de notaris daalt.

 

Registratierechten in Brussel worden goedkoper

Ben je van plan een woning te kopen in Brussel? Dan betaal je vanaf april dit jaar minder registratierechten. Concreet moet je op de eerste schijf van 200.000 euro geen registratierechten meer betalen. Voorwaarde is wel dat de aankoop niet hoger is dan 600.000 euro en dat je binnen de 3 jaar na de aankoop in de woning moet wonen.

 

Renteloze lening wordt rentesubsidie

Om financieel te helpen bij de energietransformatie voor woningeigenaars engageerde de Vlaamse Regering zich sinds 2021 om nieuwe eigenaars van een woning of appartement een renteloos renovatiekrediet aan te bieden. De rente die u dus betaalde voor dit renovatiekrediet werd integraal terugbetaald.

Sedert 1 januari 2023 wordt deze regeling beperkt en spreken we over een rentesubsidie. Hoe energiezuiniger de woning gerenoveerd wordt, hoe groter de rentesubsidie is.

 

(hybride) warmtepompen

Wie na 2023 een nieuwbouwwoning bouwt moet 'koolstofarm' zijn. Je bent met andere woorden verplicht om te verwarmen met minstens een hybride warmtepomp (half elektriciteit, half gas). Ook bij bestaande woningen zal het gebruik van deze warmtepompen worden gestimuleerd via een premie van 1.500 euro voor hybride warmtepompen en 2.250 euro voor lucht/water-warmtepompen.

 

Aardgas

De maximale kost van 250 euro die netbeheerders mogen aanrekenen voor de aanlsuiting van nieuwbouwwoningen op het aardgasnet verdwijnt. Daardoor zal de aansluiten waarschijnlijk een stuk duurder worden, met als doel om de keuze voor fosiele brandstoffen te ontraden.

Vanaf 2026 zal er in nieuwbouwwoningen zelfs helemaal geen aardgasaansluiting meer mogelijk zijn.

 

Overstromingsgevoeligheid

Vanaf 1 januari 2023 wordt het risico op overstroming verduidelijkt met een nieuwe score: een P-score voor percelen zoals een (bouw)grond, weiland, natuurgebied, bos,..., en een G-score voor het gebouw of de gebouwen op een bebouwd perceel.  Beide scores moeten vermeld worden wanneer je een woning verkoopt.

 

Schattingen vanaf 1 januari 2023 bij het aangaan van een woonlening

Vanaf 1 januari is er een nieuwe EBA-richtlijn (Europese Bankenautoriteit) van toepassing waardoor Belgische banken, voor het verstrekken van een krediet, alle betrokken onroerende goederen in waarborg (residentieel of commercieel) moeten schatten. Deze schatting kan worden uitgevoerd worden door zowel een onafhankelijke interne als externe schatter en dit door het organiseren van een plaatsbezoek of door gebruik te maken van interne statistische modellen die voldoen aan de EBA-verplichtingen.

 

Meer informatie? Wij staan klaar om jou te adviseren!

Op zoek naar een woning in 2023? Of van plan om energiezuinige investeringen te doen? Kom gerust eens langs voor advies en onze kredietoplossingen.

 

Auteur: Christophe Meuret

Deel dit nieuwsbericht: