Uw kantoor is vandaag geopend van 09:00 tot 12:00.

Hoeveel moet je opzij zetten voor de studies van je kinderen?

10 Augustus 2022

Het inschrijvingsgeld, de boeken, het leefgeld, het kot: studenten kosten handenvol geld: gemiddeld jaarlijks 12.000 euro voor een kotstudent en 7.600 euro voor een pendelstudent. Bovendien zijn studiekosten de voorbije jaren gestegen en een hoge inflatie zal deze kosten nog doen stijgen.


Hoeveel maandelijks opzij zetten voor de studies van je kinderen?

Hoeveel je maandelijks opzij moet zetten voor de studies van je kinderen hangt natuurlijk af van de leeftijd waarop je start met een spaar- of beleggingsplan en het aantal kinderen. Daarbij is maar één gouden tip: op tijd beginnen! Zo vermijd je dat de opgebouwde reserve onvoldoende is op het moment dat je kind zijn/haar hogere studies aanvangt. Begin je pas op een latere leeftijd, dan zal het maandelijks bedrag een hogere hap nemen uit het maandelijks budget.


Beleggen of sparen?

Met een beleggingsplan is het uiteindelijk rendement niet gekend en kan het opgebouwde kapitaal schommelen. Toch is het potentieel rendement hoger, zeker wanneer je tijdig begint met een beleggingsplan (bijvoorbeeld vanaf de geboorte) en maandelijks blijft investeren (een druppelsgewijs aankopen).  Een beleggingsplan kan meestal af vanaf 25 euro/maand.

Met een spaarplan wordt meestal gekeken naar spaarverzekeringen TAK21. Echter dienen we rekening te houden dat de gewaarborgde rentevoet meestal onvoldoende is om de inflatie weg te werken. Een extra winstdeelname naast de gewaarborgde rentevoet kan de pijn wat verzachten.


Een plan op naam van het kind of op eigen naam?

We adviseren hier meestal een oplossing op naam van de ouders. Als ouder wil je immers niet dat, wanneer je kind op 18 jaar meerderjarig is, hij/zij de opgebouwde reserve automatisch zelf gaat beheren en in het slechtste geval gaat gebruiken voor andere zaken dan zijn/haar studies.


Start vandaag nog jouw plan voor de studies van je kinderen

Advies nodig naar het meest geschikte plan? Maak gerust een afspraak. We berekenen samen hoeveel je opzij moet zetten voor de studies van je kinderen en maken samen een plan op.

 

 

 

 

 

 

Deel dit nieuwsbericht: