Uw kantoor is vandaag gesloten.

Is het verstandig om een spaarbuffer te hebben en hoeveel moet die bedragen?

17 Augustus 2020

Uit een enquête van de Nationale Bank blijkt dat door de coronacrisis in juni meer dan 1 op 10 gezinnen hun inkomen zag dalen van 10% tot 30%.


Op een moment van inkomensverlies is het natuurlijk belangrijk om te kunnen terugvallen op een spaarbuffer. Maar ook bij andere onverwachte kosten zijn direct beschikbare spaarcentjes geen overbodige luxe.

Uit dezelfde enquête van de Nationale Bank halen we spijtig genoeg ook dat bijna één op tien gezinnen een hele kleine spaarbuffer heeft, die slechts volstaat om één maand in levensonderhoud te voorzien.

 

Hoe groot is een ideale spaarbuffer?

Er is geen vaste definitie om de ideale spaarbuffer te bepalen. 

Heel vaak neemt men de vuistregel aan dat de spaarbuffer best overeenkomt met zes tot twaalf netto maandlonen.  Verdient u 1.500 euro netto per maand, dan gaat het over een spaarbuffer van 9.000 euro tot 18.000 euro.  Voor wie 3.000 euro netto per maand verdient, komt de ideale spaarbuffer uit op 18.000 euro tot 36.000 euro.

Dat een spaarbuffer varieert naargelang het inkomen valt te verklaren door het feit dat een hoger inkomen doorgaans gepaard gaat met een hogere levensstandaard.  De onderhoudskosten stijgen bijvoorbeeld naargelang een woning groter is en wij rijdt met een dure wagen zal die doorgaans ook vervangen door een wagen in dezelfde prijsklasse.

Er is ook een alternatieve manier om de spaarbuffer te bepalen. Die is niet gebaseerd op het inkomen, maar wel op de uitgaven. Dan komt de ideale spaarbuffer overeen met zes tot twaalf keer de maandelijks weerkerende uitgaven. Voor deze benadering moet u dus in uw rekeningoverzicht duiken om te achterhalen hoeveel geld er maandelijks wordt gespendeerd aan voeding, telefonie, gas en elektriciteit, huur, leningen, etc. Daarbij houdt u best ook rekening met enkele grotere jaarlijks weerkerende uitgaven zoals verzekeringen.

Sowieso adviseren wij voor iedereen een minimale spaarbuffer van 10.000 euro op spaarrekening.

 

Waar uw spaarbuffer parkeren?

Uw spaarbuffer is een reservepotje, bedoeld om onvoorziene uitgaven op te vangen. Daarom moet u er ook snel over kunnen beschikken. Laat daarom uw spaarbuffer op een spaarrekening staan, waar u er meteen aankan. Het heeft weinig zin om een spaarbuffer te parkeren in producten met een vaste looptijd zoals termijnrekeningen of spaarverzekeringen. Hetzelfde geldt voor beleggingsfondsen, waar het nadelig kan zijn als u op een verkeerd moment deelbewijzen moet verkopen.

Ook uw spaarbuffer aanhouden op uw zichtrekening is niet zo verstandig.  Bij verlies of diefstal van bankkaarten of bankkaartgegevens maakt u het wel heel gemakkelijk voor oplichters om uw spaarbuffer te ontvreemden.

 

Hou uw spaarbuffer op niveau!

Hebt u uw spaarbuffer moeten aanspreken? Vul hem dan opnieuw aan. Dat hoeft niet in één keer te gebeuren, maar bijvoorbeeld met een maandelijkse vaste spaaropdracht kan u het reservepotje weer geleidelijk aan op peil brengen. En zo bent u weer goed voorbereid op de volgende financiële tegenslag.

Wist u trouwens dat u op uw zichtrekening gratis verschillende spaaropdrachten kan plaatsen?  Maandelijks met een vast bedrag of een variabel bedrag waarbij een minimumsaldo op uw zichtrekening blijft staan.

Kom gerust eens langs voor de bespreking van uw persoonlijke spaarbuffer en eventuele spaaropdrachten.

Deel dit nieuwsbericht: